ЦЕНТЪР ЗА АКАДЕМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СОФИЯ

Центърът за академични изследвания София (ЦАИ) е независима институция с нестопанска цел, създадена за популяризиране на съвременни академични стипендии и сътрудничество в областта на хуманитарните и социални науки. Прочети повече »
«Октомври 2019»
MoTuWeThFrSaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Стипендиантска платформа "Advanced Academia"

2009-2024
Виж степендиантите и техните проекти

Чрез платформата си за подкрепа на независими научни изследвания ЦАИ се стреми да осигури условия за развитие на качествена и оригинална наука в интердисциплинарна и международна среда без да налага ограничения върху изследваните теми. Платформата е близко обвързана с философията на ЦАИ, която следва убеждението, че свободата в науката и отговорната работа на учена са ключови фактори в създаването на ново и значимо знание. Наред с това науката, която подкрепя ЦАИ, се опитва не само да пресича, но и да постави под въпрос дисциплинарните граници, националните научни традиции и конвенционалните научни методи като по този начин дава шанс на иновативното и дори дръзко научно дирене. Ценността на подкрепата за независими изследвания се основава на предположението, че за периода на своята стипендия изследователите получават възможност да се фокусират истински върху своята индивидуална работа, а активното им участие в интердисциплинарната и международна научна общност на Центъра им осигурява уникални поводи за обмен, който усъвършенства и обогатява техните идеи отвъд националните, дисциплинарните и културните граници. Одобрените стипендианти се включват пълноценно в интелектуалния живот на ЦАИ и се възползват максимално от нашата добре развита международна мрежа, от провежданите семинари и гост лекторски поредици.

Платформата предлага следните стипендии: 

1) Стипендии за млади български учени и представители на българската академична диаспора в чужбина (стартира от 2019 г.): програмата се финансира от Министерство на образованието и науката на Р България и включва: а) Пет 9-месечни стипендии за млади български изследователи и преподаватели; и б) Две 3-месечни стипендии за български учени, които работят и преподават в чуждестранни академични институции.

2) Стипендия "Форцхаймер" (2019–2022) осигурява всяка година три 5-месечни стипендии за утвърдени български учени (Pforzheimer Senior Fellowships). Те се финансират и носят името на американския филантроп г-н Карл X. Форцхаймер III, библиофил и спомоществовател на Центъра за академични изследвания София.

3) Независими стипендии за чуждестранни учени (2011-2020) дава възможност на ЦАИ да подкрепя обещаващи научни проекти на чуждестранни учени (утвърдени и млади) по време на техния престой в София. Модулът се подкрепя от "Портикус".

4) Стипендии Gerda-Henkel (2016-2020) се предоставят на учени от бившето съветско пространство в полето отново на социалните науки и хуманитаристиката, но с подчертана историческа перспектива. Стипендията се финансира от Gerda Henkel Foundation.

5) Стипендии за артисти Landis and Gyr (2017-2020). Стипендията е предназначена за творци от различни полета – писатели, музиканти, художници, скулптори, актьори, режисьори, архитекти и пр. – с цел да се стимулира тяхната творческа работа в контакт с теоретичните изследвания, провеждани в Центъра. Стипендиите се финансират от Landis & Gyr Foundation (Швейцария).

Конкурсите за тези стипендии се обявяват всяка година през ноември месец на сайта на ЦАИ.

Подборът на стипендиантите се прави от Научния съвет на Център за академични изследвания - специален орган, в който членуват международно признати учени от различни научни полета.

© 2009 ЦАИ. Всики права запазени.
България, гр. София, ул."Стефан Караджа" 7, вх.В, ап.23, тел.: (+359) 2 980 08 43; 980 37 04, факс: (+359) 2 980 36 62, e-mail:
Продукт на WF