ЦЕНТЪР ЗА АКАДЕМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СОФИЯ

Центърът за академични изследвания София (ЦАИ) е независима институция с нестопанска цел, създадена за популяризиране на съвременни академични стипендии и сътрудничество в областта на хуманитарните и социални науки. Прочети повече »
«Януари 2019»
MoTuWeThFrSaSu
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Програма "Advanced Academia"

2009-2020
Виж степендиантите и техните проекти

Чрез програмата си за подкрепа на независими научни изследвания ЦАИ се стреми да осигури условия за развитие на качествена и оригинална наука в интердисциплинарна и международна среда без да налага ограничения върху изследваните теми. Програмата е близко обвързана с философията на ЦАИ, която следва убеждението, че свободата в науката и отговорната работа на учена са ключови фактори в създаването на ново и значимо знание. Наред с това науката, която подкрепя ЦАИ, се опитва не само да пресича, но и да постави под въпрос дисциплинарните граници, националните научни традиции и конвенционалните научни методи като по този начин дава шанс на иновативното и дори дръзко научно дирене. Ценността на подкрепата за независими изследвания се основава на предположението, че за периода на своята стипендия изследователите получават възможност да се фокусират истински върху своята индивидуална работа, а активното им участие в интердисциплинарната и международна научна общност на Центъра им осигурява уникални поводи за обмен, който усъвършенства и обогатява техните идеи отвъд националните, дисциплинарните и културните граници. Одобрените стипендианти се включват пълноценно в интелектуалния живот на ЦАИ и се възползват максимално от нашата добре развита международна мрежа, от провежданите семинари и гост лекторски поредици.

Програмата е организирана в два модула: 

1) Независими стипендии за български учени се финансира от Фондация "Америка за България" - AFB (2009-2016). Този модул осигурява около 50 стипендии за млади и утвърдени учени за период от седеми години. "Америка за България" е създадена в подкрепа на развитието на непревателствения и граждански сектор в България. Фондацията е основана през 2008 г. като наследник на Българо-американския предприемачески фонд, създаден от Американското правителство чрез Агенцията за международно развитие. Финансовата помощ, осигурена от ABF, почива върху установената традицията на доброжелателство и приятелство между американския народ и българските граждани. 

2) Независими стипендии за чуждестранни учени (2011-2016) дава възможност на ЦАИ да подкрепя обещаващи научни проекти на чуждестранни учени (утвърдени и млади) по време на техния престой в София. Модулът се подкрепя от спонсор, част от Stifterverband für die Deutsche Wissenschaft, както и от Fritz Thyssen Foundation .

Подборът на стипендиантите се прави от Научния съвет на Център за академични изследвания - специален орган, в който членуват международно признати учени от различни научни полета.

© 2009 ЦАИ. Всики права запазени.
България, гр. София, ул."Стефан Караджа" 7, вх.В, ап.23, тел.: (+359) 2 980 37 04, факс: (+359) 2 980 36 62, e-mail:
Продукт на WF