ЦЕНТЪР ЗА АКАДЕМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СОФИЯ

Центърът за академични изследвания София (ЦАИ) е независима институция с нестопанска цел, създадена за популяризиране на съвременни академични стипендии и сътрудничество в областта на хуманитарните и социални науки. Прочети повече »
«Февруари 2020»
MoTuWeThFrSaSu
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Дискусионна поредица „Политики на правовата държава”

10 Януари 2019

Седмият семинар от семинарната поредицата „Политики на правовата държава" ще се проведе на 10 януари 2019 г. (четвъртък) от 17:00ч. в ЦАИ. Доц. д-р Матин Белов ще изнесе лекция на тема: "Предизвикателства пред правовата държава и демокрацията породени от глобализацията".

Правовата държава и демокрацията са два от ключовите принципи на конституционното право. Те са стълбове на националния и наднационалния конституционализъм. Те служат като ос за организацията на конституционния дизайн и като канали за отваряне на конституционния ред към мета-правни нормативни системи. Правовата държава и демокрацията са изправени пред предизвикателствата на глобализацията, информационната и технологичната революция. В тази публична лекция ще представя влиянието на миграцията, информацията и революцията на мобилността върху ключови елементи и предпоставки за Вестфалския тип правова държава и демокрация. Лекцията ще представи няколко нови концепции като „пространства на потоците", „глобална флуидност на демоса", „глобална конституционна геометрия" и др. Ще се опитам да очертая бъдещето на правовата държава и демокрацията в контекста на началото на XXI век.

Д-р Мартин Белов е доцент по конституционно и сравнително конституционно право в Юридически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски ". Доц. Белов е бил изследовател в Института за европейска правна история „Макс-Планк" (Франкфурт на Майн, Германия) и гостуващ изследовател в Института за федерализъм (Фрибург, Швейцария). Специализирал е в Института за сравнително публично право и международно право „Макс-Планк", Хайделберг, Германия, Университета в Кьолн, Германия и много други европейски академични институции. Мартин Белов е гостуващ преподавател и гост-лектор по европейско и сравнително конституционно право в много европейски университети: Европейския университет „Виадрина" (Франкфурт/Одер, Германия), Европейско училище по право и управление (Атина, Гърция), Университет „Södertorn" (Стокхолм, Швеция), Scuolla Superiore Sant'Anna (Пиза, Италия), Университета в Лисабон (Португалия), Миланския държавен университет (Италия), Университета в Кьолн (Германия), Университета в Бари „Алдо Моро" (Италия), Университета „Масарик" (Бърно, Чешка република), Staatlichen Studienakademie (Дрезден/Бауцен, Германия), Варшавски университет (Полша), Университет в Лодз (Полша) и др. Мартин Белов е изнесъл публични лекции в Оксфордския университет, Европейската академия за правна теория, Университета „Гьоте" (Франкфурт на Майн), Университета „Зигмунд Фройд" (Виена), Университета „Гуидо Карли" (Рим, Италия) и др.

 

 

 

© 2009 ЦАИ. Всики права запазени.
България, гр. София, ул."Стефан Караджа" 7, вх.В, ап.23, тел.: (+359) 2 980 08 43; 980 37 04, факс: (+359) 2 980 36 62, e-mail:
Продукт на WF