Настоящи стипендианти

Наталия Кудрявцева

Украйна

Наталия Кудрявцева притежава магистърска степен по специалност “Педагогика на втори език“ от Държавния педагогически университет в Кривий Риг, Украйна (2003 г.) и докторска степен по Социална философия от Института по философия „Григорий Сковорода“, Национална академия на науките в Киев (2008 г.). Д-р Кудрявцева завършва своята хабилитационна дисертация по Обща лингвистика и преводознание и е удостоена със степента “доктор на науките” от Киевския национален университет „Тарас Шевченко“ (2018 г.).

През октомври месец т.г. тя е стипендиант в Центъра за руски, кавказки и централноевропейски изследвания (CERCEC) в Париж, Франция (2023), а преди това в Hanse Institute for Advanced Study в Делменхорст (2022-2023) и в Alfried Krupp Institute for Advanced Study, Грайфсвалд (2022), Германия. През 2022 г. получава грант за изследване „Теодота и Иван Клим за украински изследвания“, от Канадския институт за украински изследвания (Едмънтън, Канада), за нейния проект за избора на език и идентичностите във военновременна Украйна. Също така е била наградена с изследователски стипендии от Университета Кеймбридж, Великобритания (2013 г.) и Института Кенан към Международния център за учени Удроу Уилсън във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ (2009 г.).

Наталия Кудрявцева е професор по превод и славистика в Държавния педагогически университет в Кривий Риг, Украйна. Нейните изследвания се фокусират върху езиковите политики, идентичностите и съживяването на украинския език. В последните си трудове изследва в дълбочина процесите на преминаване към украински език от говорещите руски език в Украйна, и особено влиянието на езиковите идеологии върху желанието им да учат и използват украинския в Украйна след 2014 г. Д-р Кудрявцева има редица международни публикации, включително в блога „Focus Ukraine“ на Института Кенан в САЩ, в Canadian Forum за Украинистика и базираните в Германия издания „Ukraine-Analysen“ и „Ukrainian Analytic Digest“.

Проекти