Управление и структура

Начало / За нас / Проф. Виктория Середа

Проф. Виктория Середа

Социология, Prisma Ukraïna Research Network, Forum Transregionale Studien, Берлин, Германия

Проф. Виктория Середа е социолог, който от 2020 г. е старши научен сътрудник в Института по етнология към Националната академия на науките в Украйна. Преди това е преподавала в Лвовския национален университет „Иван Франко“ и в Украинския католически университет.

Като научен сътрудник тя е прекарала продължителни периоди в Института за науките на човека във Виена (IWM), Украинския изследователски институт към Харвардския университет, Wissenschaftskolleg zu Berlin и Imre Kertész Kolleg Jena.

Била е гост-преподавател в Университета в Базел, а през пролетта на 2020 г. поема ръководството на изследователски проект в изследователската мрежа Prisma Ukraïna в Берлин.

От 2023 г. тя ще бъде главен координатор на проекта VUIAS – инициатива на Wissenschaftskolleg zu Berlin с цел създаване на Институт за академични изследвания в Украйна. Д-р Середа е ръководила или участвала в над 30 социологически изследователски проекта за украинското общество и неговите регионални измерения. Нейните публикации се фокусират върху въпросите на регионалната и националната идентичност, миграцията, паметта и гражданското общество.