Текущи програми

Начало / Програми / Текущи програми / Подкрепа за украинските учени –…

Подкрепа за украинските учени – стипендиантска програма

Период на активност: 2023 – 2026

Центърът за академични изследвания София, в сътрудничество с New Europe College (NEC Bucharest), представят нова съвместна програма в подкрепа на украинските учени, от регионите засегнати от войната в Украйна. Програмата е насочена към квалифицирани изследователи –  постдокторанти в сферата на хуманитарните и социалните науки, включително право и икономика, които могат да участват с изследователски проект по свой избор. Одобрените стипендианти ще имат възможността да прекарат между 5 и 10 месеца (един или два семестъра, в периода от октомври до юли) по избор в София или в Букурещ. Програмата предлага финансова стипендия, осигурява жилище, академично и административно подпомагане, както и интеграция в утвърдени международни академични мрежи. По споразумение, финансовата помощ може да бъде дадена на учени, които нямат възможност да се включат в проекта ‘на място’ и пребивават в Украйна.

Осигурено е също така начално финансиране на т.н. ‘учебни занятия’, организирани от стипендиантите, като например събития, съвместни проекти с партньори и други научни мероприятия, в приемащата страна или у дома, които имат за цел да допринесат за възстановяването и развитието на академичната инфраструктура на Украйна, включително дигиталната.

Заедно с нашите партньори от NEC и донорските организации изразяваме своята увереност, че проектът ни ще спомогне за възобновяването на научния живот в Украйна.

 ‘Подкрепа за украинските учени – Стипендиантска програма за период от 3 години, 2023 – 2026’ е открита с финансовата помощ на фондация VolkswagenStiftung, Хановер, в партньорство с Wissenschaftskolleg zu Berlin и се управлява в сътрудничество с New Europe College Bucharest (NEC) и Центърът за академични изследвания София (CAS). Проектът е част от по-мащабна инициатива за създаване на Институт за академични изследвания в Киев, съвместно със световната мрежа от институти – Network of Institutes for Advanced Study (Netias). Тази година, на 8 ноември в Берлин, Украинският институт стартира успешно, макар и във виртуална форма – като Виртуален украински институт за академични изследвания (VUIAS), поради продължаващата война в страната.