Текущи програми

Начало / Програми / Текущи програми / RE-ENGAGE Project (Re-Engaging with Neighbours…

RE-ENGAGE Project (Re-Engaging with Neighbours in a State of War and Geopolitical Tensions)

Период на активност: 2024 – 2026
Уеб сайт: https://re-engaging.eu/

След руското нахлуване в Украйна през 2022 г. Европейският съюз отговори като се ангажира отново със съседните на ЕС държави. В основата на това стои убеждението, че включването им в европейското семейство на либералните демокрации ще повиши устойчивостта на цялата европейска общност срещу външна негативна намеса.

Основната цел на проекта „RE-ENGAGE“ е да помогне на Европейския съюз да усъвършенства външнополитическия си инструментариум, включително политиките си за разширяване и съседство. Това би предоставило на ЕС по-добри средства за насърчаване на демокрацията в съседните си държави. За да постигне тази цел проектът „RE-ENGAGE“ ще проведе задълбочени проучвания в шест страни кандидатки – три на Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина и Сърбия) и три в Източна Европа (Грузия, Молдова и Украйна).

Координатор на проекта е Норвежкият институт за международни отношения, а Център за академични изследвания София участва като партньорска институция, координираща изследователската дейност, свързана със Западните Балкани.

Наши партньори от Западните Балкани са Европейският Университет в Тирана (Албания), Институтът за съвременна история в Белград (Сърбия) и Университетът на Сараево (Босна и Херцеговина).

Останалите участници в проекта са: Европейският съвет за външна политика, Институтът за международни отношения в Прага (Чехия), Сант‘Ана – Висшето училище за академични изследвания в Пиза (Италия), Лундският университет (Швеция), Източноевропейският център за многопартийна демокрация (Грузия), Украинската асоциация за европейски изследвания (Украйна) и Молдовският държавен университет (Молдова).

Може да следите проекта чрез проектния уебсайт, както и в X, Instagram и LinkedIn.