Събития

Начало / Събития / Дискусионна поредица „Защо Византия?“: „Посли…
Loading Събития

« Всички Събития

  • This event has passed.

Дискусионна поредица „Защо Византия?“: „Посли ны, владыко, […] учителя такого” (житие Кирилово): Особености на църковната мисия на Константин и Методий

1 април @ 17:00 - 18:30

Център за академични изследвания София (ЦАИ) е домакин на поредица от дискусии на тема

„Защо Византия?“

Идната лекция ще се занимае с темата:

„Посли ны, владыко, […] учителя такого” (житие Кирилово): Особености на църковната мисия на Константин и Методий

Лектор: проф. д-р Марко Скарпа (Университет на Месина, Италия)

1 април 2024 г. (понеделник), 17:00 ч.

Абстракт: В презентацията ще коментираме изворите, които могат да ни помогнат да уточним какъв е бил характера на мисията на светите солунски братя във Великоморавия от църковна гледна точка. Какво значение има названието „учител“ в този контекст и как Константин/Кирил и Методий, но също така и техните ученици, са изпълнявали тази мисия? Това е мисия, в началото на която някои участници не са били църковнослужители. Ще се разгледа също как и въпроса за езика (и следователно за писмеността) се включва в тази перспектива.

За дискусионната поредица:

Темата на настоящата дискусионна поредица към Центъра за академични изследвания, озаглавена „Защо Византия?“, се занимава с влиянието и наследството на Източната Римска Империя, устояла на множество вълни от варварски нашествия и просъществувала повече от хилядолетие след падането на западната ѝ половина, преминавайки през цялото Средновековие. Освен Империя обаче, Византия е културно-историческа общност с огромно влияние, която носи елинското, елинистичното и римското наследство или наследства, но вече в християнската им форма, във всички сфери на живота си, предава ги на други народи и живее дълго време след падането си под властта на османските султани. Това влияние придобива силно идентичностен характер – признаван или непризнаван – за много народи, държави и обществени установления. Така се формира и кръгът на нашите интереси: как Византия бива възприемана, изучавана, оценявана и осмисляна. Това става по различни пътища, някои от които се опитваме да проследим, но един от главните е осмислянето ѝ в исторически произведения – летописи, разкази и научни изследвания – както през Средновековието, тъй и до днешния ден. В центъра на нашия интерес е възприемането и осмислянето на феномена „Византия“, а не толкова самият феномен. Това става по различни пътища, само един от които е историографията. Освен към историци, дискусионната поредица е адресирана към представители на различни дисциплини, които имат интерес към Средновековието, Новото време или Късната Античност – литературоведи, лингвисти, изкуствоведи, археолози –  и към всички, за които феноменът Византия би могъл и би трябвало да представлява интерес.

Подробности

Дата:
1 април
Time:
17:00 - 18:30

Organizer

Център за академични изследвания София

Място

Център за академични изследвания София
ул. Стефан Караджа 7В, вх. 3, ет. 2, ап. 23
София,‎ ‎1000‎ ‎Bulgaria
+ Google Map