Събития

Начало / Събития / Дискусионни серии „Стопанска (социална) България“:…
Loading Събития

« Всички Събития

  • This event has passed.

Дискусионни серии „Стопанска (социална) България“: Социалноикономическото значение на опиума и хашиша в България 1920 – 1944 г.

16 април @ 17:00 - 18:30

С удоволствие бихме искали да Ви поканим на предстоящата лекция от семинара „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото“.

Доц. д-р Димитър Гюдуров (Нов български университет) ще представи темата „Социалноикономическото значение на опиума и хашиша в България 1920 – 1944 г.“ на 16 април 2024 г., вторник, в Център за академични изследвания от 17:00 ч.

Резюме: Култивирането на сънотворен мак за опиум е традиционен и държавно насърчаван поминък след 1893 г. и неразделна част от българската икономика, за разлика от отглеждането на индийски коноп за хашиш. Настъпилата след Първата световна война икономическа криза в страната довежда до тежко финансово положение и преориентиране на част от земеделските производители към производството на упойващи вещества. Стока, продавана с голяма печалба, но въвлякла България през междувоенния период в един световен феномен, какъвто е легалното и нелегално производството, трафика и разпространението на упойващи вещества.

Подробности

Дата:
16 април
Time:
17:00 - 18:30

Organizer

Център за академични изследвания София

Място

Център за академични изследвания София
ул. Стефан Караджа 7В, вх. 3, ет. 2, ап. 23
София,‎ ‎1000‎ ‎Bulgaria
+ Google Map