Събития

Начало / Събития / Дискусионни серии „Стопанска (социална) България“:…
Loading Събития

« Всички Събития

  • This event has passed.

Дискусионни серии „Стопанска (социална) България“: От ястия на „нашите страни“ до „национални ястия”

11 април 2023 @ 17:00 - 18:30

Уважаеми колеги,

С удоволствие Ви представяме възстановения семинар

СТОПАНСКА (СОЦИАЛНА) БЪЛГАРИЯ: БЪДЕЩЕТО ПРЕЗ КУЛТУРАТА НА МИНАЛОТО

Искаме да Ви поканим на четвъртата лекция от семинара, която ще бъде изнесена от доц. Стефан Дечев на тема:

От ястия на „нашите страни“ до „национални ястия”: Формирането на българската национална кухня – ресурси, етапи, похвати, постижения

Семинарът ще се проведе в сряда, 11 април 2023 г. от 17:00 часа в ЦАИ.

Организатори: Мартин Иванов и Румен Аврамов

Резюме:

Представянето ще се опита да постави под съмнение на базата на храната, ястията и кухнята чистота на националната история като подход за изучаване на миналото. Ще се демонстрира как във времето между 1930-те и 1970-те години се формира и кодифицира “Българската кухня“, която става канонична в контекста на междувоенния национализъм и обрата към национализма по време на комунистическия режим от края на 50-те и началото на 60-те години насетне.

Използвайки разнообразие от извори, като спомени, архивни материали от различни държавни институции и лични фондове, военни архиви, публикации в печата и реклами на заведения, специализирана литература в полето на селското стопанство, животновъдството, туризма, както и дори политическа литература с извънредно ударение върху символични хранителни обекти, ястия и пр., ще бъде направен опит да се проучи и анализира българския случай в неговото взаимодействие с четири други политически цялости – Османската империя, Сърбия, Румъния, Австро-Унгария (особено Трансилвания, Войводина и Босна). Парадоксално, през 19 в., въпреки господстващия романтизъм, „националния наратив“ за миналото, както и позициите на дисциплини като етнография и фолклор, все пак отсъства идея и представа за уникална „национална“ кухня. Ала през последните десетилетия националната история и памет, някои професионални описания, популярната и комерсиална култура и др. въплъщават национални кулинарни идеологии със съпътстващо утвърждаване на определени стереотипи. Те крият реалната историческа картина на културните и кулинарни взаимодействия от миналото, както и ресурсите, енергиите, похватите и разните етапи, които стоят зад създаването на явлението „национална кухня“.

Подробности

Дата:
11 април 2023
Time:
17:00 - 18:30

Organizer

Център за академични изследвания София

Място

Център за академични изследвания София
ул. Стефан Караджа 7В, вх. 3, ет. 2, ап. 23
София,‎ ‎1000‎ ‎Bulgaria
+ Google Map