Събития

Начало / Събития / Дискусионни серии „Стопанска (социална) България“:…
Loading Събития

« Всички Събития

  • This event has passed.

Дискусионни серии „Стопанска (социална) България“: Сказка за „слугите на Мамона“ – отношение към лихвата и лихварството в османска България (XVII – XIX век). Перспективата на религиите.

20 ноември 2023 @ 17:00 - 19:00

С удоволствие бихме искали да Ви поканим на предстоящата лекция от семинара

Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото

Доц. д-р Християн Атанасов (УниБИТ, НБКМ) ще представи темата

Сказка за „слугите на Мамона“ – отношение към лихвата и лихварството в османска България (XVII – XIX век). Перспективата на религиите.

на 20 ноември 2023 г., понеделник, в Център за академични изследвания от 17:00 ч.

Резюме:
Лекцията ще се фокусира върху един традиционен въпрос ангажиращ учените, посветили се на стопанската история, но и на икономическата теория. Как се възприемат лихварството и лихвата? На първо място ще се представи религиозният мироглед и морал по отношение на даването на заеми срещу лихва от перспективата на трите конфесии, които доминират в османска България през разглеждания период – ислям, християнство и юдаизъм. Ще бъдат представени и анализирани източници от различен произход и характер – библейски и коранистични текстове, фетви, респонзи, жития, стенописи, икони и т.н. На второ място ще се търси и анализира известната промяна в това отношение. Навлизането на Балканите на западни либерални, националистически и други идеи. В крайна сметка отношението към лихвата и лихварството ще бъде поставено в контекста на цялостното му влияние върху кредитната история на региона и икономическата активност като цяло.

Подробности

Дата:
20 ноември 2023
Time:
17:00 - 19:00

Organizer

Център за академични изследвания София

Място

Център за академични изследвания София
ул. Стефан Караджа 7В, вх. 3, ет. 2, ап. 23
София,‎ ‎1000‎ ‎Bulgaria
+ Google Map