Събития

Начало / Събития / Публична лекция: Борбата срещу кулаците…
Loading Събития

« Всички Събития

  • This event has passed.

Публична лекция: Борбата срещу кулаците и съдбата на чифлиците в Добруджа след 1944 г.

3 април @ 17:30 - 19:00

Поредицата от публични лекции на ЦАИ продължава цикъла от публични лекции в рамките на програмите Advanced Academia и българо-швейцарските стипендии за млади български учени, като ще се провеждат в сряда (от 20 март до 10 април 2024) от 17:30 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. “Славейков” 4А.

Заповядайте да посетите лекциите на младшите и старшите български стипендианти за академичната 2022-2023 г.

На 3 април Ви каним на лекцията на д-р Петър Добрев, която ще говори за:

Борбата срещу кулаците и съдбата на чифлиците в Добруджа след 1944 г.

3 април 2024 г. (сряда) от 17:30 ч.
Американския център на Столична библиотека, пл. “Славейков” 4А.

Резюме: За земеделска страна като България колективизацията на селското стопанство е най-значимата социална промяна, предизвикана от социалистическия режим. Промяна, която несъмнено модернизира предимно дребното българско селско стопанство, но също така променя вековни социални системи, както и демографската и професионалната структура на страната. Модернизационната парадигма на комунистите се сблъска с традиционната на селяните привързаността към земята, която особено в България е многократно отбелязвана. Съответно ликвидирането както на големите, така и на малките стопанства преминава през етапи на откровено насилие и води до социална травма, променяйки житейските траектории на милиони българи.

Настоящето изследване прави опити да изясни процеса на ликвидиране на едрото земевладение в Добруджа или така наречените чифлици. Лекцията ще се опита да проследи тези процеси през личната съдба на чифликчийския род Холевич, която показва сложните нюанси на епохата: между държавния натиск, съпротивата, адаптацията и (не)възможното помирение.

Гл. ас. д-р Петър Добрев преподава съвременна балканска история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научните му интереси включват социалната история на Балканите, аграрния въпрос и преплетената съдба на Добруджа.

Подробности

Дата:
3 април
Time:
17:30 - 19:00

Organizer

Център за академични изследвания София

Място

Американски център, Столична библиотека
пл. „Славейков“ 4А
София,1000
+ Google Map