Събития

Начало / Събития / Публична лекция: Политики към населението…
Loading Събития

« Всички Събития

  • This event has passed.

Публична лекция: Политики към населението и изграждане на нацията: миграции на турски и мюсюлмански общности от България към Турция (1925-1939)

10 април @ 17:30 - 19:00

Поредицата от публични лекции на ЦАИ продължава цикъла от публични лекции в рамките на програмите Advanced Academia и българо-швейцарските стипендии за млади български учени, като ще се провеждат в сряда (от 20 март до 10 април 2024) от 17:30 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. “Славейков” 4А.

Заповядайте да посетите лекциите на младшите и старшите български стипендианти за академичната 2022-2023 г.

На 10 април Ви каним на лекцията на д-р Славка Каракушева, която ще говори за:

Управление на миграциите, изграждане на нациите: преселвания на турски и мюсюлмански общности от България към Турция (1925-1939 г.)

Резюме: Лекцията разглежда миграциите на турски и мюсюлмански общности от България към Турция в периода 1925–1939 г. като част от политиките на национално конструиране в двете страни. Тя ще демонстрира как преселванията през разглеждания период попадат на пресечната точка между трите основни фактора на национализма (дефинирани от Роджърс Брубейкър като национализиращи държави, национални малцинства и „външни родини“) и как първите (преселванията) могат да бъдат обяснени във взаимодействието между вторите (факторите). Макар и формално доброволни, тези миграции са активно управлявани, насърчавани и използвани и от двете държави за постигане на хомогенизация на населението по етнически, религиозен, културен и езиков признак. Изследването ще покаже, че преселванията са тясно свързани с процесите на демографско инженерство, с категоризацията на отделни групи от населението като „мнозинство“ и „малцинства“ и с (пре)дефинирането на границите на гражданството във всяка една от двете страни.

д-р Славка Каракушева преподава курсове в полето на културната и социалната антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и курс върху имперско наследство на Балканите в Университета на Регенсбург. Изследователските ѝ интереси включват миграционни процеси, културна памет и наследство на турските и мюсюлмански общности в България. Има бакалавърска степен по културология и магистърска и докторска степени по културна антропология от Софийския университет.

10 април 2024 г. (сряда) от 17:30 ч.
Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А.

Подробности

Дата:
10 април
Time:
17:30 - 19:00

Organizer

Център за академични изследвания София

Място

Американски център, Столична библиотека
пл. „Славейков“ 4А
София,1000
+ Google Map