Събития

Начало / Събития / Публични лекции на ЦАИ: д-р…
Loading Събития

« Всички Събития

  • This event has passed.

Публични лекции на ЦАИ: д-р Елица Станоева

15 март 2023 @ 17:30 - 19:00

Поредицата от публични лекции на ЦАИ продължава единадесетия си цикъл от публични лекции в рамките на програмите Advanced Academia и българо-швейцарските стипендии за млади български учени, като ще се провеждат всяка втора сряда (от 1 февруари до 15 март 2023) от 17:30 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. “Славейков” 4А. Заповядайте да посетите лекциите на младшите и старшите български стипендианти за академичната 2021-2022 г.

На 15-ти март имаме удоволствието да Ви поканим на лекцията на д-р Елица Станоева (Институт по философия и социология, Българска академия на науките), която ще представи темата:

„Политики на професионализация срещу политики на паметта: архитектите и разрушаването на архитектурното наследство“

15 март 2023 г. (сряда) от 17:30 ч.
Американски център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А.

Резюме:

Лекцията е посветена на дебатите върху архитектурното наследство от непосредственото минало след смяна на режима и по-конкретно на презервационистката аргументация на българските архитектите в защита на сгради, паметници и други градски места, възприемани като емблеми на отхвърления предходен политически режим. Контекстите, в които анализирам тази проблематика, са късният социализъм – съответно дебатите върху наследената от следосвобожденския период архитектура, стигматизирана като „монархическо-буржоазна“ и все още подлагана на разрушаване от „социалистическата реконструкция“ на града – и късният преход с дебатите върху социалистическото наследство, мишена на „визуална лустрация“. Докато политическите процеси на вземане на решения относно съдбата на това архитектурно наследство се вписват в политиките на паметта, прокарвани от актуалното политическо управление, аз разглеждам презервационистките кампании от страна на архитектите като прояви на политика на професионализация, която артикулира стремежа на гилдията за утвърждаване на обществената й роля и експертния й глас в решенията за града. В този смисъл защитата на архитектурното наследство от страна на архитектите и техните дружества е част от тяхната цялостна визия за градоустройството и обикновено се свързва с други градски проблеми (екологични, социални и прочие), както и професионални теми (напр. въпроси на архитектурно авторство и колегиална солидарност). Поради неизбежната политизация на дебатите върху емблематичното за сваления режим архитектурно наследство, презервационистката аргументация често разчита на собствена формулировка и на по-широките въпроси относно национална идентичност и историческа ценност, които са ключови репери на политиките на паметта.

Избрани публикации:

Elitza Stanoeva, “Ideology and Urbanism in a Flux: Making Sofia Socialist in the Stalinist Period and Beyond”, Southeastern Europe 41:2/2017: 112-140
Elitza Stanoeva, “Bulgaria’s Post-1989 Demostalgie”, Eurozine, 31/08/2017 (http://www.eurozine.com/bulgarias-post-1989-demostalgie/)
Елица Станоева, София: идеология, градоустройство и живот през социализма. С: Просвета, 2016

Подробности

Дата:
15 март 2023
Time:
17:30 - 19:00

Organizer

Център за академични изследвания София

Място

Американски център, Столична библиотека
пл. „Славейков“ 4А
София,1000
+ Google Map