Събития

Начало / Събития / Публични лекции на ЦАИ: д-р…
Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Публични лекции на ЦАИ: д-р Паула Ангелова

30 ноември 2022 @ 17:30 - 19:00

Поредицата от публични лекции на ЦАИ се възобновява и ще стартира единадесети цикъл от публични лекции в рамките на програмите Advanced Academia и българо-швейцарските стипендии за млади български учени, като ще се провеждат всяка втора сряда (от 2 ноември 2022 г.) от 17:30 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А. Заповядайте да посетите лекциите на младшите и старшите български стипендианти за академичната 2021-2022 г.

На 30-ти ноември имаме удоволствието да Ви поканим на лекцията на д-р Паула Ангелова, която ще представи следната тема:

Феноменология на екзистенциалната пространственост

30 ноември 2022 г. (сряда) от 17:30 ч.
Американски Център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А.

Резюме:

Ако феноменологията е дала исторически привилегия на темпоралността, в този доклад ще се въведе конститутивната роля на екзистенциалната пространственост за човешкия опит. Защитавайки примордиалната равнопоставеност между темпоралността и пространствеността, ще се набележат очертанията на една „трансцендентална археология“ на жизненото пространство, основаваща се на някои водещи феноменологични дискурси – феноменология на афективността и телесността и екзистенциална психиатрия. Докато проектът на Хайдегер в „Битие и време“ (1927) разкрива нормативния характер на екзистенциалната пространственост, специфичните проблеми на изживяваната телесност (Leiblichkeit) и въплъщението остават незасегнати от него. От своя страна Mорис Мерло-Понти, Анри Малдине и Марк Ришир разширяват обхвата на екзистенциалната пространственост, изхождайки от въпросите за генезиса на жизненото пространство и последиците от отклоненията в конституцията на пространствеността при аномални психични състояния. Ето защо целта на настоящото изследване е не само да синхронизира гореспоменатите дискурси под формата на архитектоника на екзистенциалната пространственост, но и да открие хоризонта на това феноменологично понятие във въведената от формалния експресионизъм компресирана пространственост, която замества триизмерното пространство с поле, за да разгърне в дълбочина едно многообразие от екзистенциални феномени.

Избрани публикации:

Конструктивна и регресивна феноменология. Бележки върху феноменологичното движение у Хусерл, в: Философски алтернативи 6/2021, стр. 49-66.
Editorial: Les anthropologies phénoménologiques, in: Divinatio 48/2019, pp. 7-12.

Подробности

Дата:
30 ноември 2022
Час:
17:30 - 19:00

Организатор

Център за академични изследвания София

Място

Американски център, Столична библиотека
пл. „Славейков“ 4А
София,1000
+ Google Map