Events

Начало / Събития / Семинар „Религия и култура“: лекция…
Loading Events
27
януари

Семинар „Религия и култура“: лекция на доц. д-р Илия Илиев

27 януари @ 17:00 - 18:30
ул. Стефан Караджа 7В, вх. 3, ет. 2, ап.23
София, 1000
  • This event has passed.

Център за изследване на религиите (Софийски университет „Св. Климент Охридски“) и Център за академични изследвания имат удоволствието да обявят следващия семинар от поредицата

Религия и култура

В петък, 27 януари 2023 г., в конферентната зала на ЦАИ ще се проведе сесия със следната програма:

17:00 – 17:15 ч.: Увод

  • Проф. Симеон Евстатиев (директор на Център за изследване на религиите, Софийски университет „Св. Климент Охридски“)
  • Проф. Диана Мишкова (директор на Център за академични изследвания)

17:15 – 18:00 ч.: Презентация на доц. д-р Илия Илиев:

Мистиката на древните траки – вътрешни и външни публики през 70-те години на ХХ век“

18:00 – 18:30 ч.: Дискусия

Резюме:

Лекцията е посветена на тракийската религия така, както е концептуализирана от Александър Фол и неговите последователи през 70-те години на миналия век. В текстовете на проф. Фол могат да бъдат разграничени няколко взаимно непротиворечиви нейни варианта. Първият от тях набляга на индивидуалното самоусъвършенстване, предаването на тайни знания в елитна затворена общност, възможността за лично безсмъртие, интуитивното познание и в много отношение съвпада с хуманистичните послания на съвременните му ню ейдж религиозни движения. Тази визия за тракийското общество и религия стои в основата на най-успешния експортен културен продукт на България през ХХ век, Тракийската изложба, и отговаря на очакванията на добронамерената западна публика към едно периферно общество. Вторият представя ретро-дистопия. В него древна Тракия представлява общество, напълно контролирано от владетел, който е едновременно бог (при това дуален, покриващ доброто и злото) и притежава пълна икономическа, военна, социална и идеологическа власт върху следовници и поданици. Тази тоталитарна дистопия рязко се различава от обикновено утопичните картини, проектирани върху българското минало. Ще бъдат проследени паралели между биографичната траектория на Александър Фол и неговите възгледи за тракийското общество и религия, както и политиките, провеждани от него в качеството му на министър на образованието. Накрая вниманието ще се спре на трети вариант, където орфикът е мислен като самотен индивид, прерязал всички свързващи го с околните нишки.

ДОЦ. Д-Р ИЛИЯ ИЛИЕВ е преподавател по етнология и ръководител на катедра „Етнология и културна антропология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научните му интереси са в областите на история на българската етнология (автор е на монографията „Строители на общности и професионални чужденци. Диалози между български и чуждестранни антрополози”), социалната история на комунизма, всекидневният живот в постсоциалистическа България. Понастоящем в техния фокус е социалната история на остаряването и старостта в България.

Подробности
Дата: 27 януари
Time: 17:00 - 18:30
Venue
Venue Name: Център за академични изследвания София
Address: ул. Стефан Караджа 7В, вх. 3, ет. 2, ап.23
София, 1000

+ Google Map
Organizer
Organizer Name: Център за академични изследвания София