Събития

Начало / Събития / Дискусионна поредица „Защо Византия?“: Защо…
Loading Събития

« Всички Събития

  • This event has passed.

Дискусионна поредица „Защо Византия?“: Защо Византия в българското изкуствознание

30 май 2023 @ 16:30 - 18:00

Център за академични изследвания София (ЦАИ) е домакин на поредица от дискусии на тема

„Защо Византия?“

Четвъртата лекция ще бъде на тема

Защо Византия в българското изкуствознание

Лектор: д-р Маргарита Куюмджиева (Институт за изследване на изкуствата – БАН)

30 май 2023 г. (вторник), 16:30 ч.

Абстракт: Лекцията засяга някои аспекти от историята на проучванията на византийското изкуство в България. Поставя се въпросът какви са изследователските традиции в това научно поле, в каква институционална рамка съществува то и доколко и кога интерпретативните подходи в него зависят от идеологически парадигми. На базата на отделни примери се проследява как в българското изкуствознание от различни периоди се променя разбирането за взаимоотношението „византийско изкуство – българско изкуство“.

Маргарита Куюмджиева е изкуствовед, специалист в областта на историята на византийското и поствизантийското изкуство, доцент в Институт за изследване на изкуствата – БАН. Научните й интереси са свързани с художествените центрове и зографските сдружения в българските земи и на Балканите, старозаветните теми в християнското изкуство, иконографията на Св. Троица, както и с проучването на връзките между българските земи и Влашко през късното средновековие.

За дискусионната поредица:

Темата на настоящата дискусионна поредица към Центъра за академични изследвания, озаглавена „Защо Византия?“, се занимава с влиянието и наследството на Източната Римска Империя, устояла на множество вълни от варварски нашествия и просъществувала повече от хилядолетие след падането на западната ѝ половина, преминавайки през цялото Средновековие. Освен Империя обаче, Византия е културно-историческа общност с огромно влияние, която носи елинското, елинистичното и римското наследство или наследства, но вече в християнската им форма, във всички сфери на живота си, предава ги на други народи и живее дълго време след падането си под властта на османските султани. Това влияние придобива силно идентичностен характер – признаван или непризнаван – за много народи, държави и обществени установления. Така се формира и кръгът на нашите интереси: как Византия бива възприемана, изучавана, оценявана и осмисляна. Това става по различни пътища, някои от които се опитваме да проследим, но един от главните е осмислянето ѝ в исторически произведения – летописи, разкази и научни изследвания – както през Средновековието, тъй и до днешния ден. В центъра на нашия интерес е възприемането и осмислянето на феномена „Византия“, а не толкова самият феномен. Това става по различни пътища, само един от които е историографията. Освен към историци, дискусионната поредица е адресирана към представители на различни дисциплини, които имат интерес към Средновековието, Новото време или Късната Античност – литературоведи, лингвисти, изкуствоведи, археолози –  и към всички, за които феноменът Византия би могъл и би трябвало да представлява интерес.

Подробности

Дата:
30 май 2023
Time:
16:30 - 18:00

Organizer

Център за академични изследвания София

Място

Център за академични изследвания София
ул. Стефан Караджа 7В, вх. 3, ет. 2, ап. 23
София,‎ ‎1000‎ ‎Bulgaria
+ Google Map