
- This event has passed.
Discussion Series “Economic and Social History”: From ‘Local’ to ‘National’ Cuisine
11 April 2023 @ 17:00 - 18:30

Please note: this event is in Bulgarian!
We are glad to announce that after a years break we are reinstating the Discussion Series under the wide theme
Economic (Social) History of Bulgaria: The Future through the Past Culture
The discussion series continue with a lecture by Assoc. Prof. Dr. Stefan Detchev on:
From ‘Local’ to ‘National’ Cuisine: The Formation of Bulgarian National Cuisine – resources, stages, means, achievements
The seminar series are convened by Martin Ivanov and Roumen Avramov. They are hosted by the Centre for Advanced Study Sofia.
When and where: 11 April, 2023, 17:00 h. at CAS Sofia.
Abstract in Bulgarina:
Представянето ще се опита да постави под съмнение на базата на храната, ястията и кухнята чистота на националната история като подход за изучаване на миналото. Ще се демонстрира как във времето между 1930-те и 1970-те години се формира и кодифицира “Българската кухня“, която става канонична в контекста на междувоенния национализъм и обрата към национализма по време на комунистическия режим от края на 50-те и началото на 60-те години насетне.
Използвайки разнообразие от извори, като спомени, архивни материали от различни държавни институции и лични фондове, военни архиви, публикации в печата и реклами на заведения, специализирана литература в полето на селското стопанство, животновъдството, туризма, както и дори политическа литература с извънредно ударение върху символични хранителни обекти, ястия и пр., ще бъде направен опит да се проучи и анализира българския случай в неговото взаимодействие с четири други политически цялости – Османската империя, Сърбия, Румъния, Австро-Унгария (особено Трансилвания, Войводина и Босна). Парадоксално, през 19 в., въпреки господстващия романтизъм, „националния наратив“ за миналото, както и позициите на дисциплини като етнография и фолклор, все пак отсъства идея и представа за уникална „национална“ кухня. Ала през последните десетилетия националната история и памет, някои професионални описания, популярната и комерсиална култура и др. въплъщават национални кулинарни идеологии със съпътстващо утвърждаване на определени стереотипи. Те крият реалната историческа картина на културните и кулинарни взаимодействия от миналото, както и ресурсите, енергиите, похватите и разните етапи, които стоят зад създаването на явлението „национална кухня“.
Details
- Date:
- 11 April 2023
- Time:
- 17:00 - 18:30
Organizer
- Centre for Advanced Study Sofia
Venue
- Centre for Advanced Study Sofia
-
7B Stefan Karadzha St, entr. 3
Sofia, 1000 Bulgaria+ Google Map