Events

Home / Events / Public Lecture Series: Ecmnesia –…
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Public Lecture Series: Ecmnesia – Socialist Psychiatry in Bulgaria and its Legacy Today

3 May 2023 @ 17:30 - 19:00

The CAS Public Lecture Series will be held on Wednesdays at 17:30h at the American Corner of Sofia City Library on 4A Slaveykov Square. You are cordially welcome to attend the lectures of the junior and senior Bulgarian Fellows of the 2021-2022 academic year under the Advanced Academia programme.

On the 3rd of May, we are pleased to announce the lecture by Assoc. Prof. Vladimir Nakov, who will present on the following topic:

Ecmnesia – Socialist Psychiatry in Bulgaria and its Legacy Today

3 May 2023 (Wednesday) at 17:30 h.
American Corner of the Sofia City Library, 4A Slaveykov Square

Lecture are presented in Bulgarian!

Проследява се пътя на създаването на кадрите в психиатрията в България, създаването на различните психиатрични структури, научните търсения в областта, законодателството, връзките на психиатрията с другите медицински специалности, отделянето й от неврологията и неврохирургията , международното сътрудничество. Психиатрията в България непрекъснато се опитва да експанзира, има големи претенции, навлиза в различни сектори, но резултатите липсват. В основата на дейността на всички служби е т. нар. диспансерен метод . Той е твърде специфичен за психиатрията, тъй като включването на пациенти в даден регистър винаги е свързано със страхове, касаещи всички аспекти на живота.

Основната хипотеза е, че поради всички тези специфики на психиатрията в България, полученият своеобразен „микс“ от първите навлезли в областта на психиатрията не е изградена единна концепция за развитие и обучение на кадрите и сравнима оценка на дейността на различните психиатрични структури. Опит за такава концепция има едва през 1975г, когато всяка отделна структура вече е сформирана и се бори за своето съществуване. В крайна сметка остават само големите планове, които никога не се реализират. За да скрие своя провал, психиатричната гилдия често сменя имена на структури, изготвя нови планове и програми, които не само не се реализират, но не са известни и в психиатричната общност.

Details

Date:
3 May 2023
Time:
17:30 - 19:00

Organizer

Centre for Advanced Study Sofia

Venue

American Corner of the Sofia City Library
4A Slaveykov Square
Sofia,1000
+ Google Map